Schoon aan de Haak: Medan Trio - Het verhaal van Tareq

Door Tom Leeuwenburg, 25-06-2021

Het Medan Trio is een muzikale formatie die is opgericht in Zwolle en op dit moment  optreedt door Nederland met de voorstelling “Het verhaal van Tareq”. Samen met visual  artist Timon Vader vertolken zij het verhaal van de uit Syrië gevluchte Tareq. In deze interdisciplinaire voorstelling worden de ervaringen van Tareq van zowel zijn thuisland als zijn vlucht en verblijf in Nederland verteld aan het publiek. “In één emotie;  aangrijpend” aldus pianist Laurens Schweppe.  


De leden van het Medan Trio voelden alle drie al geruime tijd de behoefte om een ander licht te werpen op de situatie in Syrië en de daaruit voortgekomen vluchtelingencrisis.  “Het zijn schokkende beelden en harde cijfers in de media, vervolgens is het onderwerp van gesprek en daarna verschuift het nieuws weer. “Dit moet anders, er zit een persoonlijk verhaal bij elke situatie en bij elke vluchteling” voelden de leden. Zo kwamen zij bijna drie jaar geleden in contact met Tareq, een vluchteling uit Syrië, via het AZC in Kampen. Hieruit volgde een kopje koffie bij Tareq in zijn nieuwe woning in Kampen, dit werd al snel een complete dag. Pianist Laurens Schweppe herinnert zich dat zij na deze dag “het moesten laten bezinken en een plek moesten geven”. Dit kwam mede door het uit eerste persoon horen over zulke gruwelijkheden, over oorlog, over nationalisme, trots en het missen van je familie. “Emoties waar Tareq als 27 jarige uit Damascus in het Nederlands over kan spreken en wij het ons nauwelijks kunnen voorstellen”.  
 

De drang om met dit verhaal naar buiten te treden en onder de aandacht te brengen werd  alsmaar groter bij de musici. Samen met Tareq zochten zij naar de kern en welke  boodschap ze willen vertellen, hier kwam de eerste versie uit voort. Die pilot ging kort  daarna in première in Zwolle op het Wereldberoemde Verhalen Festival (WBVF) in 2018 en werd door het publiek goed ontvangen. Zij zouden uitbreiden met een concertreeks langs  verschillende podia in Nederland, maar hier strooide de pandemie roet in het eten. Tijdens de Corona-crisis hebben zij de voorstelling herzien, zijn er delen van het verhaal toegevoegd en weggestreept maar bijna alle visuals en muziek zijn opnieuw gemaakt. Deze zomer doen zij alsnog de tour die vorig jaar gepland stond. 
 

De visuals zijn van animator Timon Vader, alumni van de opleiding illustratie aan de HKU in Utrecht die reageerde op een oproep van het Medan Trio op social media. Het Medan Trio had op haar beurt daarvoor tijdens de opleiding aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle eens een cross-over project gedaan met componeren-op-beeld, dit wakkerde bij hen de interesse aan om dit verder te ontwikkelen.  
 

“Het maakproces van Timon’s visuals en onze composities ging eigenlijk erg soepel en  gelijkmatig op. Soms bracht iemand uit de band een idee en maakte Timon daar een  vervolg op en soms kwam Timon met een bepaald beeld en schreven wij hier de muziek  onder. Altijd sterk bewust van Tareq’s verhaal in ons hoofd” vertelt Laurens. “Dit zorgt mede voor een vloeiende verbinding tussen de muziek, het verhaal en het  beeld. Wij spelen ieder onze eigen instrumenten maar vullen dit aan met elektronische  effecten zodat wij een meer open en soundscape-achtig geluid kunnen creëren”. Hierin speelt improvisatie een grote rol. Naast het kunnen kleuren met de emotie van de zaal en het moment, zijn er verschillende plekken voor solo’s en “open” plekken. Dit vinden zij allen een geslaagd deel van de voorstelling, want het maakt het voor hun mogelijk mee te bewegen in de emotie die het bij anderen op dat moment oproept. 
 

Het Medan Trio heeft deze voorstelling onder andere uitgevoerd voor scholieren,  vluchtelingen en minderjarige vluchtelingen waarin ze na afloop in gesprek gingen met de aanwezigen. “Hier zitten allerlei emoties tussen, van sprakeloos tot geëmotioneerd. Het is voor velen herkenbaar, zij hebben hetzelfde meegemaakt”. Hieruit hoopt het Medan Trio dat er een gesprek ontstaat na het zien van deze voorstelling en het meer bewustheid creëert. Met als onderliggend doel die zij met elkaar delen “om door in te zoomen op één perspectief, wat herkenbaar genoeg is voor verschillende luisteraars, daar een bespreekbaar onderwerp van te kunnen maken”. “Dat is denk ik wel gelukt” vertelt Laurens met een trotse glimlach. 
 

“Het verhaal van Tareq” speelt op donderdag 15 juli haar primeur in Zwolle in de grote  zaal van Odeon. Zij waren al reeds te zien in Groningen en Kampen maar komend najaar onder andere nog in Assen en Leeuwarden.  
 

Deze voorstelling wordt uitgevoerd door:
 

Laurens Schweppe - piano / toetsen 

Kasper Rietkerk - saxofoon / dwarsfluit / SPD 

Nathalie Schaap - contrabas / SPD 

Timon Vader - visual artist 
 

Gebaseerd op het verhaal van Tareq.