Schoon aan de Haak: Marius van den Brink - Blauw

Door Elea Schoon, 11-03-2022

Na zijn conservatoriumopleiding in Nederland vertrok pianist Marius van den Brink naar New York. Zijn tweede album kwam onlangs uit. Met Amerikaanse muzikanten en de skyline van NY op de hoes, maar een Nederlandse titel: Blauw.

Marius begon zijn carrière als jazzpianist hier in Zwolle. Vier jaar studeerde hij aan het conservatorium, waar hij zijn bachelor diploma behaalde. Hij speelde hier veel, maakte vrienden en ontmoette goede muzikanten. Met drummer Imre Kruis speelde hij lange tijd maandelijkse concertseries Reken Maar Van Jazz in de toenmalige Living Room. Ook was hij te bewonderen als pianist van het JazzArt Orchestra, het Millennium Jazz Orchestra en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest olv Eric Vloeimans.


Ondanks deze gave projecten vertrok Marius na zijn masteropleiding naar New York.


“Ik ben naar New York gegaan om mezelf verder te ontwikkelen als muzikant en om het beste uit mezelf te halen. New York heeft me altijd aangetrokken. Het was niet makkelijk om er te komen, maar ik ben erg blij dat ik deze stap heb gezet.”


In New York haalde Marius zijn tweede master of music diploma in jazz piano aan het SUNY Purchase College. In 2020 kwam zijn eerste album SunGaze uit, en onlangs verscheen zijn tweede album Blauw. Marius is voorlopig niet van plan om New York te verlaten.


“Je hebt hier het gevoel dat alles mogelijk is. Het niveau van de muzikanten ligt erg hoog. Dat is een goed iets om jezelf aan op te trekken. Ook zijn de muzikanten in New York over het algemeen erg supportive. Als je je best doet, cool bent en goed speelt kun je echt grote kansen krijgen. Daarnaast geeft de energie van de stad me een boost om hard te werken.”


Het album Blauw heeft eigenlijk per toeval zijn naam gekregen. Alle composities op dit album raken op de één of andere manier aan deze kleur. Bij zijn compositie Schiermonnikoog is dat bijvoorbeeld het blauw van de waddenzee, het nummer Blauw is een minor blues. De composities van de pianist laten zich vooral omschrijven als jazz, maar je kan ook een aantal odd meter en groove based nummers verwachten.


We horen Marius op piano en Fender Rhodes, Ingrid Jensen op trompet, Doug Weiss op contrabas, en Jeff “Tain” Watts op drums. "Tain" is onder andere bekend van zijn jarenlange samenwerking met Wynton en Branford Marsalis.


Hoewel New York niet om de hoek is, kunnen Zwolse jazzfans toch komen luisteren naar Marius, ook live! In oktober dit jaar komt hij een album release tour doen in Nederland. Tot die tijd kunnen we genieten van het album, digitaal of op cd.


Meer weten of het album beluisteren? Volg Marius op zijn website, Facebook en/of Instagram.


Luister het album via: Bandcamp / Spotify / Apple Music


Of bestel de cd via een mailtje naar highlinemusicnyc@gmail.com voor €18,- incl verzenden.