Schoon aan de Haak: Steffan Daniël Kwartet - Mad Mind

Door Elea Schoon, 30-04-2021


Waar Mad Mind begon als afstudeerproject, is het inmiddels uitgegroeid tot een professionele jazz EP - mét zelfgemaakt artwork. Anderhalf jaar geleden begon saxofonist Steffan ten Broeke (Steffan Daniël) met schrijven; vanaf 6 mei kan je de eerste single van zijn debuutalbum beluisteren. 


De eerste jaren van zijn conservatoriumopleiding was Steffan nog niet echt bezig met het schrijven van eigen muziek. Hij studeerde veel, ontdekte jazz en ontwikkelde zich in verschillende stijlen. Op het gegeven moment begon het te jeuken om zijn eigen sound en stijl te ontwikkelen en moest hij ergens zijn creativiteit kwijt. Door die zoektocht begon hij met componeren - en ligt nu de eerste EP van het Steffan Daniël Kwartet klaar voor release. 


Hoewel Mad Mind wel echt een jazzplaat te noemen is, heeft het een frisse sound met verschillende invloeden. 


“Ik houd van heel veel soorten muziek, maar op sax zijn mijn voorbeelden wel Michael Brecker en David Sanborn - saxofonisten die zich heel breed hebben ontwikkeld.”, aldus Steffan. Ook de bezetting zorgt voor een eigentijdse sound. Zo speelt bassist Chiel van Rijn op basgitaar, horen we toetsenist Laurens Schweppe op zowel piano als Rhodes, en wisselt drummer Hugo Hinkel tussen lekkere grooves en sferische opvullingen. De thema’s staan vast en zijn lekker herkenbaar, maar er is ook veel ruimte voor improvisatie. Een paar nummers worden aangevuld door gastsolist Jurgen Scholtanus op trompet. 


Op de vraag hoe de EP aan zijn naam komt, antwoordt Steffan: 


“De EP heet Mad Mind - gestoord, dat je gek wordt. Zo voelde dat op het conservatorium op het gegeven moment. Ik kwam als gozertje van de Havo, had nauwelijks van jazz gehoord. Alles was nieuw; dat is best wel heftig. Toen ben ik heel veel gaan studeren, misschien wel teveel. Ik kreeg ook tinnitus - alles bij elkaar werd ik toen wel een beetje gek. Tijdens het schrijven had ik dit niet in gedachten, maar achteraf heb ik wel nummers toegewezen aan bepaalde gebeurtenissen uit die tijd.”


Hoewel je met een titel als Mad Mind alle kanten op kan qua muziek, zijn de composities van Steffan toegankelijk. Met de wat poppiër sax-sound en herkenbare thema’s wil Steffan ook publiek aanspreken wat zelf (nog) niet naar jazz luistert. Hij denkt hierbij aan zijn 17-jarige zelf: 


“Toen ik toelating ging doen voor het conservatorium ben ik me wat in jazz gaan verdiepen, ik luisterde toen bijvoorbeeld naar Joshua Redman, en Charlie Parker. Die laatste was wel even wennen.” 


Het Steffan Daniël Kwartet ziet zichzelf wel staan op verschillende jazzpodia, het liefst in wat intiemere setting. Maar ook op poppodia willen ze wel spelen - juist om mensen te bereiken die uit zichzelf niet zo snel naar een jazzconcert zouden gaan, maar jazzmuziek wel zouden waarderen. 


Benieuwd naar Mad Mind? Volg het Steffan Daniël Kwartet hier:
Instagram: s://www.instagram.com/steffandaniel_music/
Website: www.steffan-daniel.com
Facebook: https://www.facebook.com/steffan.tenbroeke