Schoon aan de Haak: Kruidkoek & Joost Oomen - Vruchtjes eten

Door Elea Schoon, 25-03-2021

Een cd met een ovenwant als cd hoes en liedjes met titels als Pardon mevrouw (uw snor staat in brand); aan creativiteit ontbreekt het de mannen van Kruidkoek niet. Voor de releaseshow voor de nieuwe plaat Vruchtjes Eten met dichter Joost Oomen kreeg het publiek dan ook een pakket thuisgestuurd met origami papier, een inkleur-mandala en voor te dragen gedichten.


Kruidkoek ontstond zo’n tien jaar geleden in Zwolle in het hoofd van bassist Reindert Kragt. Hij speelde veel samen met drummer Bram Knol in allerlei samenstellingen, maar het jeukte om echt eigen muziek te gaan maken. Ook gitarist Tijmen Kooiker was snel gevonden, maar een saxofonist liet nog op zich wachten. Gelukkig had Nick Feenstra het briljante plan opgevat om tijdens het spelen in de kroeg een kaars uit te blazen met zijn saxofoon - toen wisten de mannen het zeker. Nick moest erbij.


Jaren later heeft Kruidkoek al verschillende albums op haar naam, en ieder album is een belevenis op zich. De eerste EP, Luchtig Beslag, was een zelfgebrande cd in een zelfgevouwen cd hoesje, geprint in zwart-wit. De tweede EP kwam met een heuse Kruidkoek ovenwant, die dan ook meteen dienst deed als cd hoes. Lastig op te bergen in de cd kast, maar handig in de keuken. Daarna volgde het eerste album, Kruidkoek, en vorig jaar releasde de band de plaat Garage Jazz. Deze term gebruiken ze ook veel om hun muziek te omschrijven.


            “We noemen het zelf Garagejazz. Onze liedjes zijn best ruig qua geluid, het is niet echt smooth fusion ofzo. Alles mag. Als we een liedje opnemen is het wel de bedoeling dat het echt een leuk liedje is, geen improvisatie van een kwartier. Maar als we live spelen mogen we dat wel loslaten.”


Die leuke liedjes worden dan ook voorzien van de meest uiteenlopende titels. Een paar prachtige voorbeelden hiervan zijn Pardon mevrouw (Uw snor staat in brand), Tertsen Tarantino, Pandaspanning en Hocus Pocus Pilatesklas.


In 2018 ging Kruidkoek de samenwerking aan met dichter en schrijver Joost Oomen, en releasten ze samen de single Vruchtjes Eten. Eind maart kwam de gelijknamige plaat van deze samenwerking uit tijdens het Online Vruchtjesfeest. De bezoekers waren aanwezig via zoom, en kregen van tevoren een pakket thuisgestuurd met allerlei benodigdheden zoals origamipapier, een inkleurmandala, snoepjes of een gedicht van Joost wat ze tijdens de show mochten voordragen.


Vruchtjes eten is verkrijgbaar op cd en single vinyl en te beluisteren op spotify. Ook andere platen van Kruidkoek en echte Kruidkoek bakmix kan je hier vinden.


Geinteresseerd? Volg Kruidkoek op Facebook en/of Instagram.