Schoon aan de Haak: Groove Community - Groove Blue

Door Elea Schoon, 28-05-2021

De muzikale speeltuin van Groove Community
 

Groove Community is een divers, vijfkoppig gezelschap dat jazz op allerlei manieren herontdekt in hun eigen muzikale speeltuin: “GROOVE staat voor de gemeenschappelijk muzikale hartslag, COMMUNITY voor het onvoorwaardelijk accepteren van ieder geluid dat tot je komt.”
 

Zoals voor de meeste muzikanten was ook voor saxofonist Gerben Wasser corona een behoorlijk zwart gat. Een gat waarin live spelen er niet meer was, maar waarin ook ruimte ontstond voor nieuwe dingen. Gerben en Hoornist Maarten Gal pakten het plan op om samen iets te gaan maken. Ze kennen elkaar al langer: “Maarten was mijn docent toen ik op de middelbare school zat. Ik had jazzles van hem via de muziekschool, en hij stond voor de bigband waar ik in speelde. Dat was voor mij het hoogtepunt van de week, als broekie van vijftien in een bigband met alleen maar volwassenen. Muziek was toen al alles - dat is het altijd geweest.”


Gerben en Maarten hielden sinds die tijd contact, en waren het er over eens dat ze nog eens samen een plaat moesten maken. Dat is nu gelukt; begin juli komt het eerste album van Groove Community uit: Groove Blue.


Na dat eerste idee vroeg Gerben de rest van de band bij elkaar. Hoe dat precies uit zou pakken wist niemand, ze hadden niet eerder in deze bezetting samen gespeeld. De eerste dag met z’n allen hebben ze meteen in een studio doorgebracht. Gerben had veel stukjes van vier of acht maten meegenomen, en die hebben ze samen verder uitgebouwd naar stukken. Op die eerste dag namen ze dertien stukken op, waar er nu ook een paar van verder zijn uitgewerkt en op de plaat terecht zijn gekomen.


Vanaf daar werd er veel gerepeteerd, vorige zomer zelfs een aantal keer live gespeeld. Het eerste idee om echt dansbare muziek te maken werd losgelaten, en met dat loslaten kwam ruimte voor input van alle bandleden. “Iedereen schrijft wel dingen voor de band, en aan iedere compositie kan je wel horen van wie hij afkomstig is. Maar daarna werken we het verder samen uit, en daardoor krijgt ieder stuk wel echt de Groove Community klank.” Wat die klank dan is, wordt meer gedefinieerd door het samenvoegen van alle individuele speelstijlen dan door één vast muzikaal genre. Zo komt saxofonist Gerben vooral uit de jazz, hoornist Maarten meer uit de free-jazz en bij gitarist Daan Boekaar horen we wat blues en country terug, maar ook weer hele vrije improvisaties. Er wordt een hele vrije basis gelegd door drummer Enzio Rossa, en bassist Chiel van Rijn speelt niet alleen basnoten en -lijnen maar ook akkoorden en patterns. “Het is een hele diverse groep, maar het klikte direct. Als we één iemand in de band zouden vervangen, dan zou de hele sound en dynamiek direct totaal anders zijn.”


Groove Community wil weer veel live spelen zodra het weer kan, en de band droomt ervan om over een aantal jaar op North Sea Jazz te staan. Maar die plannen moeten niet ten koste gaan van de vrijblijvendheid van de muziek. Ondanks deze spelende aanpak is de band erg productief: begin juli komt het album Groove Blue uit, en op zondag 6 juni om 20:00 kan je ze zien optreden via een livestream.


Volg Groove Community voor updates en releases:
https://instagram.com/groovecommunity?utm_medium=copy_link
https://youtube.com/channel/UCaC4rPjwN-ijzDliD4mYTmg
https://www.facebook.com/GrooveCommunityBand


Luister de singel Groove Blue
https://www.youtube.com/watch?v=7_KjBMyHPL