Schoon aan de Haak: Ellen Pels - From A to B

Door Elea Schoon, 1-10-2021
Van Acapella tot Bigband - op het album from A to B komt alles voorbij. Op 9 oktober in Odeon wordt er flink uitgepakt om het album - en de vorige EP Peace - knallend te lanceren. 


Ellens liefde voor jazz muziek begon als kind al - samen op zondagochtend om de radio, waar Willem Duys de mooiste platen draaide. Ze werd zelfs meegenomen naar jazzconcerten, als enige tiener tussen de grijze koppen. Het luisteren naar jazz zat er dus al vroeg in, maar de weg naar het zelf muziek maken was wat langer. Vanuit haar werk als logopedist begon ze met zingen. Via jazzstandards ontdekte ze dat dit genre goed bij haar stem paste, en op den duur begon ze haar eigen weg te zoeken in de muziek. 


Inmiddels heeft Ellen al een eerder album Late Bloomer en een hele serie EP’s op haar naam staan. Ze schrijft zelf zowel de teksten als de muziek, die ze vervolgens samen met pianist Tony Hoyting uitwerkt tot demo’s en bladmuziek. Hoewel Ellen geen instrument speelt, is het schrijven van de muziek geen enkel probleem. ‘Juist omdat ik de regels van de jazz niet ken, hoef ik ze niet te volgen. Ik krijg vaak te horen dat ik ongebruikelijke maar daardoor wel gave, verrassende akkoordprogressies bedenk.’ 


Drie nummers van op dit album zijn opgenomen met bigband, een echte dream come true voor Ellen. Samen met de Stageband Jazz Orchestra is ze de Wisseloord studio in gedoken, en de opnames waren zo gaaf dat ze bijna onaangeraakt op de plaat zijn gezet. 


Op het album From A to B komen hele afwisselende nummers voorbij, maar inhoudelijk sluiten de nummers goed bij elkaar aan. Ellen schrijft over wat haar bezighoudt, haar levenslessen. ‘Vriendinnen van mij gaan nu allemaal een boek schrijven, maar mijn medium is muziek’. Zo schrijft ze bijvoorbeeld over je dromen waarmaken, hoe je je verhoudt tot wat er allemaal gebeurt in de wereld, maar ook wat maatschappijkritische liedjes. Wel altijd vanuit de New Age filosofie: met een positieve insteek. Want waar je aandacht aan besteedt, wordt groter. Ellen is altijd op zoek naar de positieve kant van dingen, wat er al wel goed gaat en de hoop op een mooie toekomst. 


Het album From A to B wordt 9 oktober gereleased, live in Odeon. Met een twaalfkoppige band met onder andere blazers en backing vocals belooft het een prachtige avond te worden. Wil je erbij zijn? Boek je tickets hier: https://zwolsetheaters.nl/programma/ellen-pels


Luister alvast naar The Dark Side of Me, en blijf op de hoogte via Facebook / Instagram / Spotify of haar website.