Schoon aan de Haak: Deborah Slijkhuis - Phrases of Freedom

Door Elea Schoon, 25-02-2021


We zien Deborah Slijkhuis vaak als bassiste op de Zwolse buhne, maar nu krijgen we een hele andere kant van haar te zien: Deborah de componist. Eind maart komt haar debuutalbum Phrases of Freedom uit. Een jazz-fusion album met hiphop invloeden, vette solo’s, instrumentale nummers en features van vocalisten - allemaal eigen werk. 


Deborah schrijft al sinds de middelbare school liedjes, toen nog meer singer-songwriter liedjes die ze opnam met een acht-sporen recorder. “Die zette ik dan op Youtube en Soundcloud, dat vond ik echt heel leuk. Ik had niet superveel views ofzo, maar daar ging het ook niet om.” Tijdens haar bachelor basgitaar jazz&pop aan het Artez Conservatorium in Zwolle kreeg ze les in componeren en het noteren van muziek. Dat raakte meteen de gevoelige snaar, en vanaf het eerste jaar van haar opleiding schreef ze eigen muziek. In het begin nog veel vanuit tekst met zang, later ontwikkelde dat meer naar instrumentale muziek. “Ik wou niet zelf zingen, dus dan moet je een vocalist vinden om je muziek te verolken. Dat kan lastig zijn. Ik had het gevoel dat ik in instrumentale muziek meer vrijheid had.” 


Voor haar afstudeerconcert van het Artez Conservatorium was Deborah van plan alleen eigen werk te spelen, en dat daarna ook op te nemen. Helaas gooide corona roet in het eten, en ging het afstudeerconcert niet door. Daarom doet ze het nu andersom: het album is opgenomen en wordt bijna uitgebracht, het concert hoopt ze daarna te kunnen geven als de omstandigheden dat weer toelaten. De vaste band wordt gevormd door Thijmen Molema (drums), Anton de Bruin (toetsen), en Zwollenaren Danii Brands (toetsen) en Sebatiaan Visser (gitaar). Deborah heeft zelf de baspartijen voor haar rekening genomen. Naast de vaste band kunnen we nog features verwachten van verschillende vocalisten en percussionist Martin Verdonk. 


De titel van het album, Phrases of Freedom, staat symbool voor Deborahs eigen zoektocht naar wat voor haar de aspecten zijn van vrijheid. De afgelopen jaren heeft ze veel gereisd en geworsteld met wat ze echt wil, de nummers zijn dan ook geschreven over die zoektocht en over verschillende levensvragen. Een soort muzikaal dagboek, de vertolking van de zoektocht naar geestelijke vrijheid. De albumomslag van Stijn Bus verbeeldt prachtig waar dit album om draait. 


Komende maand kan je alvast twee singles verwachten, en eind maart komt het hele album online op streamingplatforms en cd. 


Nieuwsgierig? Volg Deborah hier:


Insta: Deborah Slijkhuis
Facebook: Deborah Slijkhuis
Youtube: Deborah Slijkhuis